Έγγραφα | Στρατόπεδο Χαϊδαρίου

Η πρώτη σελίδα από την λίστα εκτοπισμού της 16ης Αυγούστου 1944 από το Χαϊδάρι, με 1040 ομήρους από τα μπλόκα του Βύρωνα και του Δουργουτίου (7 και 9 Αυγούστου).

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Αρχείο Υπηρεσίας Αναζητήσεων, Ic-Liste 231.

Το τελευταίο σημείωμα του Εβραίου κρατουμένου του Χαϊδαρίου, Ισαάκ (Ζακ) Σούση προς την οικογένειά του, πριν την αναχώρηση της αμαξοστοιχίας από το Ρουφ με προορισμό το Άουσβιτς, 2 Απριλίου 1944.

Αρχείο Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος (ΕΜΕ).

Η πρώτη σελίδα από την ονομαστική κατάσταση του Ερυθρού Σταυρού, με ονόματα και διευθύνσεις Εβραίων που κρατήθηκαν στο Χαϊδάρι σε διάφορα διαστήματα, στα γαλλικά. Στην κατάσταση περιλαμβάνονται 717 ονόματα, η πλειονότητα των οποίων ήταν Εβραίοι των Αθηνών που εκτοπίστηκαν στις 2 Απριλίου 1944.

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Αρχείο Υπηρεσίας Αναζητήσεων, «Israelites», χ.χ.

Η σελίδα τίτλου του βιβλίου της Ίριδος Σκαραβαίου, «Το Στοιχειωμένο Χαϊδάρι (Η Ελληνική Βαστίλλη)» που κυκλοφόρησε λίγες μόλις εβδομάδες μετά την Απελευθέρωση. Το ύφος του βιβλίου είναι ενδεικτικός της αίσθησης τρόμου που απέπνεε το στρατόπεδο του Χαϊδαρίου σε εγκλείστους και μη.

Δύο σελίδες από μπροσούρα του ΕΑΜ που κυκλοφόρησε το 1945 για τις διώξεις της μεταβαρκιζιανής περιόδου στις δυτικές συνοικίες της Αθήνας. Θεματοποιείται ιδιαίτερα η συνέχεια της χρήσης του Χαϊδαρίου ως χώρου εγκλεισμού αγωνιστών της Αριστεράς (1/2).

Προσωπική συλλογή Στέργιου Γκιουλάκη.

Δύο σελίδες από μπροσούρα του ΕΑΜ που κυκλοφόρησε το 1945 για τις διώξεις της μεταβαρκιζιανής περιόδου στις δυτικές συνοικίες της Αθήνας. Θεματοποιείται ιδιαίτερα η συνέχεια της χρήσης του Χαϊδαρίου ως χώρου εγκλεισμού αγωνιστών της Αριστεράς (2/2).

Προσωπική συλλογή Στέργιου Γκιουλάκη.