• Εκδηλώσεις
  • Η περίπτωση του στρατοπέδου Παύλου Μελά - 19 Μαρτίου 2018

Η περίπτωση του στρατοπέδου Παύλου Μελά - 19 Μαρτίου 2018

 «Τόποι κράτησης και μνήμης: Ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Ελλάδα (1941-1944) - Η περίπτωση του στρατοπέδου Παύλου Μελά», είχε τίτλο η εκδήλωση που έλαβε χώρα την  19η  Μαρτίου 2018. Στο κτίριο Κ του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά παρουσιάστηκε δημόσια, με τη μορφή εισηγήσεων, μέρος της έρευνάς μας που αφορούσε στο εν λόγω στρατόπεδο.

Η αφίσα της εκδήλωσης της 19ης Μαρτίου 2018Η παρουσίαση περιελάμβανε τις εξής διαλέξεις:

  •  Αντωνίου Γιώργος, Το πρόγραμμα «Τόποι κράτησης και μνήμης: Ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Ελλάδα (1941-1944)».
  •  Δροσινάκης Αλέξανδρος, Μητσόπουλος Δημήτρης, Φωτογλίδης Χρήστος, Μετά το Παύλου Μελά: Κρατούμενοι του στρατοπέδου Παύλου Μελά σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας. Περιπτώσεις που προέκυψαν από την έρευνα στα ΓΑΚ Θεσσαλονίκης.
  • Δορδανάς Στράτος, Το στρατόπεδο συγκέντρωσης «Παύλος Μελάς» στο στρατοπεδικό σύστημα του Γ΄ Ράιχ.
  • Παπαγεωργίου Βασιλική, Το ημερολόγιο του Λεωνίδα Γιασημακόπουλου: ακτινογραφώντας την καθημερινότητα των κρατουμένων στο ναζιστικό στρατόπεδο «Παύλος Μελάς».
  • Βαλασιάδης Νίκος, Η τοπογραφία του κατοχικού στρατοπέδου Παύλου Μελά.
  • Μαυρογένη Σταυρούλα, Αντίσταση και Καταγγελία.

Εκτός από τον Δήμαρχο του Παύλου Μελά,  Δημήτριο Δεμουρτζίδη, την εκδήλωση, η οποία έγινε στο πλαίσιο του Β΄ κύκλου του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου του τμήματος Παιδείας και διά βίου μάθησης του δήμου Παύλος Μελάς, με υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Φωτιάδη, τίμησαν με την παρουσία τους η πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη κ. Ανίτα Ένγκλερτ Τσέρμπιν, καθώς και πλήθος κόσμου. Ανάμεσα σε αυτούς αναφέρουμε ενδεικτικά τον Ιωάννη Χασιώτη, ομότιμο καθηγητή στο τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας ΑΠΘ, την Ανίτα Πίντο, γραμματέα της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, τον Αδάμ Δράγα, μέλος της διοίκησης φυλακισθέντων εξόριστων αγωνιστών περιόδου 1967-1974, τον Σαμ Λεβί, εκπρόσωπο των απογόνων οικογενειών των θυμάτων του ολοκαυτώματος, τον Ανέστη Τσακαλαΐδη από την Ένωση Κεντρώων, τον Παύλο Ματζιάρη, Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, τον Κυριάκο Χατζηκυριακίδη, Καθηγητή στην έδρα Ποντιακών σπουδών του Α.Π.Θ και τον Γιώργο Κεραμιδιώτη, σκηνοθέτη.

Πριν την έναρξη της εκδήλωσης, η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Σχεδιασμού - Αστικής Ανάπτυξης - Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων του Δήμου Παύλου Μελά, Παρασκευή Κούρτη ξενάγησε ομάδα φοιτητών/τριών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. και συμμετεχόντων στην εκδήλωση στον ιστορικό χώρο του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά.

Φωτογραφίες: Νατάσα Παπαναούμ, Τμήμα Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Πάυλου Μελά.

 

2 DSC 0117
3 DSC 0131
4 DSC 0134
6 DSC 0186
DSC 0087
DSC 0109
DSC 0120
DSC 0128
DSC 0189
DSC 0192

Πηγή: Δικτυακός Τόπος Δήμου Παύλου Μελά