Σχετικά με τους Καταλόγους Ονομάτων

Εισαγωγικά
Η μελέτη και αποδελτίωση του ημερολογίου του Λεωνίδα Γιασημακόπουλου, μία χρονοβόρα και απαιτητική διαδικασία, αποτέλεσε θεμέλιο της έρευνάς μας, αφού αποτελεί βασική βιβλιογραφική πηγή για το στρατόπεδο του Παύλου Μελά. Οι δύο τόμοι της έκδοσης του ημερολογίου του είναι ιδιαίτερα πυκνογραμμένοι. Ό,τι γράφει ο Γιασημακόπουλος αποτελούν, χωρίς υπερβολή, χρήσιμες πληροφορίες για το θέμα μας, αφού το σύνολο των σημειώσεών του αφορά στο στρατόπεδο του Παύλου Μελά. Ουσιαστικά, στο πλαίσο της έρευνάς μας, ξαναγράφτηκε το ημερολόγιό του αποδελτιωμένο και ταξινομημένο σε ενότητες. Ξεχωριστή θέση έχουν τα αναφερόμενα στο ημερολόγιο ονόματα, τόσο των συγκρατούμενών του, όσο και των διοικητών, φυλάκων, ακόμα και επισκεπτών/τριών στο στρατόπεδο. Το πλήθος των αναφερόμενων ονομάτων συνιστά ένα επιπλέον επιχείρημα για τη συγκρότηση ενός καταλόγου των κρατούμενων που εγκλείστηκαν εκεί για σύντομο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Πάνω από 700 ονόματα κρατούμενων αναφέρονται στο ημερολόγιο, τα οποία αποδελτιώθηκαν, αρχικά, με κριτήριο τη σειρά αναφοράς τους στο ημερολόγιο και στη συνέχεια, και αλφαβητικά. Έχουν καταγραφεί επίσης και όσες άλλες πληροφορίες αναφέρει ο συγγραφέας του ημερολογίου για κάθε ένα πρόσωπο (όπως η καταγωγή, το επάγγελμα, η οικογενειακή κατάσταση κ.ά.). Επιπλέον, τα ονόματα έχουν διασταυρωθεί βιβλιογραφικά και αρχειακά με άλλες λίστες ονομάτων (π.χ. με τον κατάλογο ονομάτων εκτελεσμένων και άλλων θυμάτων της Κατοχής του βιβλίου «Ο φόρος του αίματος στην κατοχική Θεσσαλονίκη»), ενώ σε όσες περιπτώσεις ήταν δυνατό, επισημαίνονται, με τη χρήση παραπομπών, άλλες πρωτογενείς ή δευτερογενείς πηγές.

Γιατί όμως είναι σημαντική η συγκέντρωση, καταγραφή και συγκρότηση ενός καταλόγου ονομάτων; Η ιστορία του στρατοπέδου είναι η ιστορία των προσώπων που έζησαν για μικρό ή μεγαλύτερο διάστημα εκεί, που υπήρξαν κρατούμενοι ή φύλακες και διοικητές. Τα ονόματά τους συγκροτούν την ιστορία του στρατοπέδου, όπως οι μέρες που έζησαν εκεί, οι εμπειρίες τους, οι σχέσεις τους.

Επομένως, πιστεύουμε ότι το στρατόπεδο δεν είναι απλά τα κτήριά του, οι υποδομές του, τα υλικά του αντικείμενα, οι ιεραρχικές του δομές, αλλά είναι και οι άνθρωποί του, οι αγωνίες τους, οι φόβοι τους, οι ελπίδες τους, οι τύχες τους. Η προσέγγισή μας επιθυμούμε να είναι και ανθρωποκεντρική, διότι πίσω από τα νούμερα των κρατουμένων κρύβονται τα πρόσωπα, που είχαν μία διαδρομή ζωής μέχρι τότε, είναι οι αναμνήσεις τους, ή και οι αποσιωπήσεις ακόμα της παρουσίας τους μετά την αποφυλάκισή τους από το στρατόπεδο.


Επιμέρους κατηγοριοποιήσεις
Οι κατάλογοι ονομάτων καταγράφουν και απεικονίζουν τους κρατούμενους του στρατοπέδου Παύλου Μελά. Οι κατάλογοι εκτελεσθέντων και απελευθερωθέντων συνιστούν συγκεκριμένες υποομάδες του ενιαίου καταλόγου των κρατουμένων της βάσης δεδομένων. Συγκεκριμένα:

  • Ο κατάλογος εκτελεσθέντων αποτελείται από τους κρατούμενους για τους οποίους έχει πιστοποιηθεί η ημερομηνία ή/και ο τόπος εκτέλεσής τους.
  • Ο κατάλογος απελευθερωθέντων αποτελείται από τους κρατούμενους για τους οποίους υπάρχει καταγεγραμμένη ή ρητά επιβεβαιωμένη ημερομηνία απελευθέρωσης.

Με βάση τα παραπάνω οι κατάλογοι απεικονίζουν βασικές πληροφορίες για κάθε κρατούμενο (ονοματεπώνυμο, τόπο κατοικίας, απασχόληση/εργασία, ημερομηνία και αιτία σύλληψης κ.ά.). Σε περίπτωση που οι αντίστοιχες πληροφορίες δεν είναι διαθέσιμες, η εγγραφή εμφανίζεται κενή. Για τους καταλόγους εκτελεσθέντων και απελευθερωθέντων εμφανίζονται επιπρόσθετα:

Στον κατάλογο εκτελεσθέντων, η ημερομηνία και ο τόπος εκτέλεσης.
Στον κατάλογο απελευθερωθέντων, η ημερομηνία απελευθέρωσης.


Οδηγίες χρήσης των καταλόγων
Ο/η χρήστης/στρια μπορεί να αναζητήσει, χρησιμοποιώντας το πεδίο αναζήτησης στο πάνω δεξί μέρος του καταλόγου, τη λέξη-κλειδί που επιθυμεί. Ο κάθε κατάλογος προτείνει πρόσθετα πεδία αναζήτησης στο κάτω μέρος κάθε στήλης για επιπλέον φιλτράρισμα των πληροφοριών που παρουσιάζονται. Στο επάνω αριστερό μέρος, υπάρχει επιλογή για τον αριθμό εγγραφών κάθε καταλόγου που απεικονίζονται.

Επιπλέον, κατόπιν αναζήτησης στο κάτω αριστερό μέρος του καταλόγου εμφανίζονται οι σελίδες των συνολικών εγγραφών που περιλαμβάνει ο κατάλογος καθώς και controls για περιήγηση στον κατάλογο., προσφέροντας καλύτερη επόπτευση των αποτελεσμάτων της αναζήτησης. Πατώντας στην επικεφαλίδα κάθε στήλης, εκτελείται αυτόματα αλφαβητική ταξινόμηση των εγγραφών.